Miért maradjon az adatkazetta továbbra is része a biztonsági adatmentési stratégiájának, akár felhővel, akár anélkül?

Ha már eldöntötte, hogy a felhőalapú szolgáltatás az adattárolási szükségleteit kielégítő, rugalmas és kényelmes megoldás – milyen egyéb tényezőket kell számításba vennie?

Dacára a felhőalapú adattárolás térhódításának, az adatkazetta vagy mágnesszalag továbbra is szerves részét képezi bármely hatékony biztonsági adatmentési stratégiának. Számos cég ismerte már fel, hogy az új megoldás nem feltétlenül a legjobb is egyben. Ha csupán egyféle tárolási megoldásra támaszkodik, megeshet, hogy a biztonsági adatmentés épp a legkritikusabb időszakban vall kudarcot. A felhőalapú adattárolás mellett kiegészítő technológiaként a mágnesszalagnak és az adatkazettáknak is van létjogosultsága.

Néhány dolgot mindenképpen gondoljon át biztonsági mentéseivel kapcsolatban, mielőtt végleg búcsút intene a mágnesszalagnak.

 • NAGY ADATTÖMEGEK
  Nagy mennyiségű adat helyreállítása a felhőből problémás lehet. Az adatok továbbítása a felhőbe, illetve lekérésük a felhőből időigényes művelet, a problémamentes működéshez pedig nagy sávszélesség szükséges. 20 GB-ot meghaladó adatmennyiség esetén mágnesszalagról vagy adatkazettáról jóval könnyebb és gyorsabb az adatok helyreállítása.
 • BIZTONSÁG
  Az adatbiztonság fontos tényező. A felhőalapú szolgáltatás virtualizált tárolórendszeren alapul, a fizikai adattároló-lemezeken több vállalat vagy felhasználó osztozik. Érzékeny adatok esetén ez nem kockázatmentes, hiszen a felhőszolgáltató hozzáférhet az adatokhoz vagy az adatok „szivároghatnak” a különböző szervezetek között. Mi történik, ha jogosulatlanul hozzáférnek a felhőben tárolt adataihoz? A felhő nem menti fel a felhasználókat adatkezelési felelősségük alól. Kötelezettségeinek egy biztonságos, megbízható és tartós megoldás - a szalag alkalmazásával eleget tehet.
 • STABILITÁS
  A felhőalapú szolgáltatás kizárólagos használata esetén erős a szolgáltatótól való függés. Ha a felhőszolgáltatók hirtelen elvesztik az adatokat vagy beszüntetik üzleti tevékenységüket - milyen következményekkel jár ez az Ön biztonsági adatmentéseire nézve? Mi történik, ha a felhőszolgáltatótól megtagadják a szolgáltatást? Ha megszakad a kapcsolat a felhővel? Az adatok védelme kulcsfontosságú a szolgáltatóval való együttműködés során, bármi történjék is. A mágnesszalagon tárolt biztonsági másolat vagy archívum segítségével folyamatos hozzáférés biztosítható az adatokhoz.
 • AZ ADATOK SÉRTETLENSÉGE
  A gyors hozzáférés persze remek, de mi történik, ha sérülnek az adatok? A felhőbeli adatduplikáció a hibák többszöröződéséhez vezethet, s ezáltal adatsérülést vagy adatvesztést eredményezhet. A mágnesszalag és az adatkazetta kapcsolat nélküli tárolóeszköz, így az adatokat eredeti ép állapotukban, az online problémáktól elkülönítve tárolja.